Ing. Aleš Graf, MBA

12. 9. 2017


Aleš Graf je český podnikatel a jediný akcionář Centropol Energy, a.s. Společnost je jedním z nejvýznamnějších dodavatelů elektřiny a plynu v České republice, obsluhuje na 300 000 odběrných míst z řad domácností, firem a institucí.

Podnikatelská kariéra

Podnikat začal po skončení střední školy v roce 1991, kdy mu bylo 18 let. V průběhu 90. let podnikal v oboru nemovitostí a informačních technologií. V prosinci roku 2002 založil společnost Centropol Energy, která se stala jedním z prvních alternativních dodavatelů elektřiny a později plynu koncovým zákazníkům v České republice. Dodávky energií koncovým odběratelům rozšířil v říjnu 2013 o služby mobilního virtuálního operátora. V roce 2016 vykázala společnost s tržbami 6,8 miliardy korun čistý zisk 288 milionů korun. Od roku 2013 se firma Aleše Grafa Centropol Energy pravidelně umísťuje v žebříčku nejvýznamnějších českých firem CZECH TOP 100. V květnu 2016 odstoupil Aleš Graf z aktivního vedení Centropolu, ale i nadále zůstává jejím jediným akcionářem a předsedou dozorčí rady. Pravidelné nabídky k odkupu firmy dlouhodobě odmítá.

Aleš Graf pobývá část roku na Floridě, ve Spojených státech. I zde úspěšně podniká na trhu luxusních nemovitostí.

Vzdělání

Vystudoval ekonomiku na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, obor Podniková ekonomie a management, později absolvoval studium programu MBA na Prague International Business School.

Osobní život

Aleš Graf se narodil v Ústí nad Labem, kde dodnes mají jeho firmy sídlo. Je ženatý s operní pěvkyní Lenkou Graf a má s ní dvě děti, se kterými žije střídavě v České republice a v USA.

Dobročinnost

Aleš Graf a jeho společnosti dlouhodobě spolupracují s českými nadacemi. Jeho manželka Lenka je pořadatelkou charitativních akcí, v rámci kterých úspěšně využívá svou původní profesi operní pěvkyně.

Nadační fond Energie pomáhá

V roce 2017 zakládají manželé Grafovi Nadační fond Energie pomáhá. Společnost Centropol Energy je připravena podporovat všechny smysluplné aktivity fondu.