Skip to main content

Charitativní snídaně

Projekt Charitativní snídaně vznikl za podpory společnosti Centropol Energy a.s a hlavně jejích skvělých zaměstnanců. Cílem projektu je vybrat finanční prostředky, které pomohou těm, kteří to nejvíc potřebují.

Jednoduchý princip

Princip celé akce je velice jednoduchý. Alespoň jednou za rok je v sídle Centropolu uspořádán snídaňový jarmark, kde si zaměstnanci firmy vzájemně prodávají jídlo, které sami připravili. Vybranou částku poté Aleš Graf, majitel společnosti Centropol a zakladatel Nadačního fondu Energie pomáhá, zdvojnásobí.

Komu jsme pomohli

Nové bydlení pro paní Pavlu a její rodinu

Celková podpora: 54 000 Kč

Částkou 54 tisíc korun jsme podpořili paní Pavlu – maminku a babičku v jednom, která onemocněla rakovinou, a navíc sama vychovává své dvě skoro dospělé děti a dvě vnoučata. Vybrané peníze ji pomohly zafinancovat kauci nového bytu v Ústí nad Labem. Ten se nachází poblíž místní nemocnice, do které musí nyní pravidelně docházet. Paní Pavle přejeme brzké uzdravení.

Pomoc pro Terezku

Celková podpora: 16 000 Kč

Terezka je (rok 2024) šestnáctiletá slečna, která od malička bojuje s nepřízní osudu. Na svět přišla o měsíc dříve a už jedenáct dní po narození jí napadl streptokok. Prodělala hnisavý zánět mozku a celkovou sepsi organismu. Trpí dětskou mozkovou obrnou a objevila se u ní také farmakorezistentní epilepsie. Rok bojovala s každodenními záchvaty, které narušily správný psychomotorický vývoj.

Aktuálně chodí Terezka do speciální školy. Trpí těžkou mentální retardací, a kromě častých návštěv u lékaře dochází každý týden na fyzioterapii a ergoterapii. Právě díky pravidelným rehabilitacím se její stav dále nezhoršuje. Výtěžek ze snídaně putoval právě na intenzivnější rehabilitaci.

Asistenční pejsek pro Kristýnku

Celková podpora: 72 848 Kč

Kristýnka se narodila s těžkou srdeční vadou. Má za sebou množství operací a hospitalizací v nemocnici, další ji ještě čekají. V roce 2023 bylo Kristýnce 23 let, vývojově však byla na úrovni 2 až 8letého dítěte. Opakované narkózy ji neustále vrací o několik kroků zpět. Rodina se po dlouhém zvažování rozhodla pro pořízení asistenčního pejska, který bude nejenom pro Kristýnku parťákem a pomocníkem.​ Věříme, že s pejskem bude všechny útrapy života snášet mnohem lépe.

Pomoc pro Rozárku

Celková podpora: 52 864 Kč​

Ve třech měsících Rozárka přestala pást koníčky. Cvičení všechno zhoršovalo, a tak se rozjel kolotoč lékařských návštěv. Výsledky potvrdily Pompeho nemoc – vzácné genetické onemocnění. Nemoc se dá léčit enzymovou substituční terapií. Rozárka proto musí každých 14 dní na infuze. V roce 2023 měla Rozárka 21 měsíců. Zatím pouze leze a umí se posadit. Pravidelně cvičí Vojtovu metodu, chodí na ergoterapii a na plavání. Vybrané peníze rodina použila právě na cvičení, na doplatek invalidního vozíčku a jiné pomůcky pro nechodící. ​​​​​​​​

Motomed pro Páťu

Celková podpora: 52 864 Kč​

Páťa se narodil s Artrogrypózou na dolních i horních končetinách. Artrogrypóza je syndrom, který se projevuje vrozenou kloubní ztuhlostí. Páťovi jsou dva roky (rok 2023), má za sebou řadu hospitalizací v nemocnicích, pobyt v lázních a pravidelně navštěvuje lékaře a rehabilitace. V lázních se naučil cvičit na přístroji zvaném Motomed, který mu pomáhá uvolnit klouby a podporuje pohyb končetin. Vybranou částkou jsme přispěli právě na nákup Motomedu, aby mohl Páťa i doma pravidelně cvičit a rehabilitovat. Věříme, že se i díky naší podpoře jednou zvládne postavit na vlastní nohy.

Kolo pro kolegu Honzu

Celková podpora: 43 000 Kč

Honza je veliký sportovec, který se s kolegy „ajťáky“ pravidelně vydává na cyklotúry. Má však handicap, který mu jízdu na kole znesnadňuje. Potřeboval proto pořádné kolo, které by pro něj bylo speciálně upravené, a dodalo mu potřebný výkon. Na Charitativní snídani se nám všechny potřebné peníze podařilo vybrat. Honzo, přejeme ti hodně najetých kilometrů!

Speciální terapie pro Kubíka

Celková podpora: 27 000 Kč

Kubík se narodil v březnu roku 2013. Měsíc po jeho narození se ukázalo, že trpí genetickou vadou, která se nazývá Cri du chat syndrom. Tento syndrom se projevuje výrazným psychomotorickým opožděním. Kromě jeho základní diagnózy u něj objevili hypoplazii mozečku, kvůli čemuž hůře ovládá motoriku rukou a má celkově horší koordinaci pohybu. Problémy se objevují i v oblasti řeči, kdy Kubík zvládá omezený počet slov a zvuků. Vybraná částka putovala na absolvování terapie Kosmík, která tvoří jedinečný koncept spojující klasickou rehabilitaci s nejnovějšími objevy na poli neurologie a neuro-plasticity mozku a Kubíkovi výrazně pomáhá.

Pomoc pro Ellinku

Celková podpora 26 000 Kč

Ellinka se narodila v únoru roku 2020. Po komplikovaném porodu byla převezena do fakultní nemocnice v Hradci Králové, kde podstoupila mnoho vyšetření a byl ji diagnostikován Praderův–Williho syndrom. U novorozenců se projevuje oslabením svalstva (hypotonie), nevyvinutým sacím reflexem, zpomaleným vývojem a růstem, absencí pohlavních žláz a dalšími vážnými příznaky. Součástí léčby je náhrada hormonů, které v jejich těle chybí. Dětem se ve formě denních podkožních injekcí podává růstový hormon i hormony, které produkují pohlavní žlázy. Částkou jsme proto podpořili léčbu, která je z dlouhodobého hlediska velice nákladná.

Pomoc pro Karolínku

Celková podpora: 46 300 Kč

V roce 2021 nás opustil v nedožitých 43 letech kolega, provozní specialista kontaktního centra Tomáš. Ten v první řadě dýchal a žil pro svou šestiletou dcerku Karolínku, kterou jsme se rozhodli prostřednictvím Charitativní snídaně podpořit.

Léky pro kolegyni Vlastu

Celková podpora: 46 300 Kč

Vlastička pracuje v Centropolu od roku 2009. Nicméně v současné době (rok 2021) bojuje s onemocněním, které je jak psychicky, tak i fyzicky velmi náročné. Vzhledem k porušené imunitě, a nemoci, s kterou bojuje skoro celý život, se její stav velmi zhoršil a bude proto podstupovat biologickou léčbu. Částkou bychom alespoň trošku chtěli na tuto léčbu přispět.